DIY Electric Car Forums banner
1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
26 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I've had Soliton1 in my car for last 4-5 years working great until this Spring. When I try to step on gas pedal, the Soliton does not apply any power to the motor. Error light on the Soliton is Off, internal webpage didn't provide any clues so I turned on the logger. Attached is a log file that includes pressing the brake then pressing the gas pedal.

Odd thing is the "High Motor Volt" error.
I can't find any documentation on that error, what does it mean?

The pack voltage measures 310V with a multi-meter.

With the +IGN signal off, I noticed that the two terminals that go from the Soliton1 to the motor also were at +310V when referenced to the pack's negative terminal.

I tried removing the battery pack + side from the Soliton. When I removed the + battery pack terminal from the Soliton, the voltage no longer appears on the Soliton motor output side. This is true in both the +IGN on and off state. This leads me to believe the Soliton is passing the +310V through the Soliton to the motor outputs. Is this possible? Does this mean the Soliton is toast?

I sent this detail to Evnetics before they shut down the business. I got this response: "Looks like there is a serious short in the unit. Please disconnect and send to us for repairs. Once we open it up, I can give you an idea of costs involved". After I shipped the unit to them, a few weeks passed before they emailed me saying they were closing the business and they could not repair the unit. They shipped the unit back to me, it was clear the box was never opened.

So, upon receipt, I took the Soliton1 apart to look for the "serious short". Inside I ohmed out the relays/solenoids, BJTs, resistors, caps, etc. I didn't find any shorts or components that looked fried. I also re-seated all the internal wire/cable/connectors.

I have not put the Soliton1 back in the car yet to see if it magically works, but I figured I'd reach out to see if anyone knows anything about the "High Motor Volt" error messages and steps to remedy that issue.

Thanks in advance.
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
44 Posts
Hi I know this was years ago now but did you ever get an answer to the situation? I have a similar situation with my Soliton1 where my multi-meter picks up full pack +voltage at both motor terminals of the Soliton1 (Only tested when turned off) and my car drives normally and exhibits no problem at all?

I only discovered this by accident as I was tracking down a separate (I think) charging issue that turned out to be a blown fuse in my charger-to-pack circuit (therefore the charger wasn't connected to the pack). I don't know if the fuse blew because the motor controller put pack positive to my chassis via a motor frame carbon track "earth leak" (that I've also now discovered)..... better get in there and blow out some brush dust hey!

Anyway hopefully someone knows how or what can remedy this situation? It can't be normal for the Soliton1 to have the full pack positive terminal voltage on both motor terminals when the unit is off.. can it?...

Cheers guys
Mike.
 

·
Registered
Joined
·
44 Posts
Just did some more checking with an old incandescent 240v light globe from pack negative terminal to either of the motor terminals of the Soliton1 and it glows and then dies down in brightness the longer you keep it in circuit. I didn't leave it connected very long just in case this caused damage inside (pre charge circuit? Or who knows??).. didn't want to risk it as my motor controller still seems functioning normally but I wanted to know if the problem was full pack voltage or some kind of stray voltage from capacitor or something? Seems it's NOT the same potential as the positive terminal of the battery pack (multi meter makes it look that way) but seeing as how the incandescent globe dies down in brightness it's obviously some other cause... I just want to know why and if it's supposed to be like this??

Anyway hopefully someone has an idea.
Cheers guys

Mike.
 
1 - 3 of 3 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top